Bibliotecă
„Mi-am imaginat întotdeauna Paradisul sub forma unei biblioteci” (Jorge Luis Borges)
„Mi-am imaginat întotdeauna Paradisul sub forma unei biblioteci” (Jorge Luis Borges)
Descoperiti Paradisul! Asta dorim sa facem din biblioteca scolii: PARADISUL in care sa va gasiti linistea si fericirea rasfoind una dintre numeroasele carti din rafturile bibliotecii. Biblioteca scolii a fost infiintata in anul 1979, iar fondul ei documentar era sarac si era utilizat doar pentru bibliografia scolara recomandata de profesorii scolii. In septembrie 2007, a fost identificat un spatiu mai mare (51m2) in care a fost mutata biblioteca scolii. Au fost facute mici investitii constand in rafturi si mobilier pentru sala de lectura, care functioneaza in interiorul bibliotecii. Tot in 2007, biblioteca a primit un computer conectat la Internet. La acest calculator au acces toti elevii si personalul scolii.
Deoarece elevii au fost consultati inainte de fiecare achizitie, numarul utilizatorilor a crescut din ce in ce mai mult. A fost acordata o deosebita atentie opiniilor si dorintelor elevilor, deoarece ei reprezinta 87,94% din populatia scolara si sunt principalii utilizatori ai bibliotecii. Acum biblioteca scolii dispune de un fond de peste 14500 de volume din diverse domenii.
În „Săptămâna Altfel”, biblioteca Școlii Gimnaziale „Anatol Ghermansch” Brașov împreună cu Editura CREATOR, organizează întâlniri cu autori de cărți pentru copii. Pentru prima zi a săptămânii, luni, 24.10.2023, sunt invitate două autoare minunate: Irene Postolache și Rodica Bretin. Irene Postolache va prezenta elevilor din clasa a V-a cartea „De ce se bat pisicile”, iar Rodica Bretin vine cu cea mai recentă apariție „Vikingii” pentru elevii claselor a VII-a. Timp de două ore, clasele gimnaziale vor avea posibilitatea să discute cu autoarele despre ce înseamnă să scrii o carte, să o publici, dar și teme precum romanul grafic sau romanul fantasy. Orice curiozități au elevii, autoarele vor fi acolo pentru a le răspunde. Cea de-a doua zi, marți, 24.10.2023, este dedicată celor mici și de la ora 8,30 Iulian Băzărea vine să le povestească elevilor din clasa 1 A despre cartea „În căutarea primăverii”. Cu siguranță cei mici vor avea foarte multe întrebări pentru autorul pe care îl vor întâlni!.
Honorine este servitoare la conacul Vidalia. Viata ei este cam plictisitoare, intrucat nu face altceva decat sa stearga praful de pe tot felul de comori aduse din lumea intreaga si sa viseze in fata numeroaselor harti ale lumii care se gasesc aici. Totul se schimba atunci cand prinde doi marinari care jefuiesc biroul lordului Vidalia si apoi porneste in urmarirea unei fete cu aripi care se pierde in noapte. Dintr-o data, Honorine este prinsa in mijlocul unei batalii intre echipajul unui vapor spectaculos si o serie de constelatii mitice. Stelele de pe cer au prins viata pentru a se apara de cei care vor sa puna stapanire pe puterile lor. Spre surprinderea ei, Honorine este piesa centrala a acestei lupte, punctul de intalnire dintre magie si stiinta, dintre carari batute sau necunoscute.
Ritm alert, personaje credibile, decor original... Tinerii cititori, dar si adultii carora le plac lecturile in care aventura se impleteste cu fantezia se vor indragosti de Honorine. - Kirkus Reviews
Roman pentru intelegerea stiintei din secolul XXI.
Niko, un baiat singuratic de 14 ani, nici nu-si inchipuie ce urmari bizare va avea faptul ca într-o zi o ia pe alt drum spre scoala. Astfel, descopera o casa misterioasa si, atras de infatisarea ei ciudata, ii deschide usa cu trei incuietori si patrunde dintr-odata intr-un univers neobisnuit. In lumea cuantica, unde este calauzit de un elf pirpiriu si de o zina uimitor de frumoasa, se petrec lucruri curioase, de la razboaie intre materie si antimaterie la aparitii si disparitii neasteptate ale pisicii lui Schrodinger, la teleportari miraculoase, superpozitii cuantice sau urmariri palpitante in care pustiul scapa ca prin urechile acului de spectrele negre – niste creaturi malefice asemenea gaurilor negre care vor sa-l inghita. Prins in aceasta aventura, Niko are misiunea de-a readuce echilibrul intre lumea sa si universul cuantic pe care l-a descoperit de curind.
Parerea editorului: Poate ca inocenta e varsta la care ar fi trebuit sa ramanem pentru a da un dram de decenta speciei umane. Cartea aceasta, frumoasa ca un basm adevarat, este povestea unei lumi de copii in care „caderea“ n-a avut inca loc. Citind-o, ne leganam cu gandul ca am fi putut fi altfel. E o bunatate in aceste pagini, care trezeste in noi nostalgia unei lumi pierdute.
Parerea redactorului: Un oras plin de istorie, o strada plina de evenimente, o casa cu personalitate, o fetita care afla ca totul poate sa devina spectaculos pe lume. Si o scriitoare care o poate dovedi. Cu inocenta.
Parerea autoarei: Un roman despre cum se poate inota in timp si in timpuri fara sa te ineci. Ar fi bine sa fie citit fara grija varstei proprii. Si fara orice alte griji, de altminteri. Aceasta e o urare!
Parerea lui Vlad: Inocenta e singura cale prin care timpul devine reversibil. Despre asta e vorba aici.
Parerea neoficiala a PR-ului: Se citeste cu incordare. As fi vrut sa nu se mai termine.
Parerea mamei-mari, personaj principal: Totul e cu chin in viata.
Parerea bizara a anticarului, personaj secundar: Castiga cine ajunge ultimul la linia de sosire.
Doua viziuni asupra lumii: cea a unei fetite care vede lucrurile intr-un fel extrem de personal si cea a femeii care descopera secretele inecate in trecut. Naivitatea comica a primei voci invinge melancolia celei de-a doua.
Science fiction, fantasy, basm modern sau chiar post-modern, Fairia incepe clasic, cu o nava spatiala care esueaza pe o planeta necunoscuta, dar ciudat de familiara. Astronautii se transforma in eroi exploratori ai unei lumi care ar semana cu vechiul Pamint, insa cu legi si locuri mult mai imprevizibile si mai inselatoare. In momentul in care in scena apar un centaur batrin si sentimental, un print de benzi desenate si o superba vrajitoare blonda si rea (cel putin la prima vedere), realitatea se da cu totul peste cap: stincile vorbesc si se lupta in duel, corabiile plutesc pe nisip, rasar de nicaieri cavaleri in armura si, din cind in cind, la granita dintre vis si trezie, imagini dintr-o viata paralela a aceleiasi expeditii sugereaza o poveste in oglinda, la fel de reala ca aceea pe care o deapana peste ani singurul martor ramas in viata al calatoriei.
Roman castigator al Medaliei Newbery.
Lumea in care traieste Jonas pare a fi una perfecta. Totul e sub control. Frica, suferinta si razboiul au disparut. Nimeni nu are de facut vreo alegere. Fiecarei persoanei i s-a desemnat un rol in cadrul comunitatii, iar conducatorii ei iau toate deciziile, fara a face vreo greseala. Dar destinul si misiunea lui Jonas vor fi diferite de ale celorlalti.
Romanul Imparatul mustelor, devenit un clasic al secolului XX, continua sa aiba un ecou rareori intalnit in istoria literaturii. Transpunerea cinematografica a romanului, din 1963, apartine regizorului Peter Brook. William Golding a primit Premiul Nobel pentru literatura in 1983.
Un grup de copii scapa cu viata din catastrofa prabusirii unui avion si incearca sa supravietuiasca pe o insula pustie din mijlocul Pacificului. Insa ceea ce ar putea fi aventura vietii lor, o noua robinsoniada departe de adulti si de regulile acestora, se transforma intr-un cosmar ucigator de vise: ura ia locul inocentei si crima se instapaneste peste o lume care-si rataceste busola. O parabola de o forta incredibila care ne ofera un raspuns deopotriva crud si realist la intrbarea: este libertatea absoluta calea spre paradis?
De la Vechiul Regat Egiptean la Cruciade, de la căderea Romei la căderea Zidului Berlinului – iată ambițiosul orizont al acestei „scurte“ istorii, pe care cel mai important istoric de artă al secolului, Ernst Gombrich, a scris-o în tinerețe și care rămâne și azi una dintre cele mai citite cărți ale genului.
Gombrich reușește să strecoare mii de ani de istorie în doar câteva sute de pagini, fără să-ți lase impresia că a uitat ceva esențial: multe dintre momentele importante ale istoriei lumii sunt aici, povestite toate pentru copii.
Un cavaler, temandu-se ca nu are sa se intoarca din batalia care-l asteapta, le scrie o scrisoare copiilor lui incercand sa-si transmita mai departe invataturile. Printr-o serie de cugetari,care-si au radacinile in filosofiile estice si vesticesi-n marile scrieri spirituale ale lumii, vorbinddespresmerenie, iertare, onestitate, curaj, rabdare si alte valori morale, dorinta cavaleruluieste sa le ofere copiilor sai o busola pentru calatoria prin care vor fi nevoiti sa treaca singuri, o calauza care sa-i ajute sadescopere toate acele lucruri care dau sens si frumusete vietii.
Un ghid pentru o viata dreapta si nobila
Ally e în clasa a șasea și a învățat, în cele șapte școli prin care a trecut, că cel mai important e să tacă și să treacă neobservată. Îi place să deseneze și să rezolve probleme de matematică – din cele cu puține cuvinte, pentru că literele se mișcă întruna.
Ar vrea să spună adevărul și să ceară ajutor, dar îi e teamă că toată lumea o consideră deja o pacoste. Însă domnul Daniels, noul ei profesor, reușește să-i vadă potențialul și o ajută să nu se mai teamă de litere sau de citit. Datorită lui și bunilor ei prieteni, ajunge să nu se mai simtă ca un pește în copac și acceptă faptul că a fi diferit nu e deloc ceva rău.
Pi Patel, fiul unui director de gradina zoologica din Pondicherry (India), are doua mari pasiuni: religia – viziteaza pe rind si cu egala fervoare biserica, sinagoga si moscheea – si animalele. Cind tatal lui Pi hotaraste ca familia va emigra in Canada, adolescentul politeist nici nu banuieste aventura ce-l asteapta. Nava pe care, alaturi de ai lui, Pi isi incepe calatoria peste ocean se scufunda. Putinii supravietuitori, adunati in pripa pe-o barca, fac cunostinta abrupt: o superba zebra oloaga, o hiena patata, un urangutan, un roi de gindaci si paraziti, Richard Parker – un tigru bengalez ametit de raul de mare – si, ingrozit de neasteptatii tovarasi de calatorie, Pi Patel. Legea junglei si conditiile precare ale Pacificului isi spun cuvintul si pe barca, supravietuind alaturi timp de 227 de zile, ramin Pi si Richard Parker. Ajunsi la tarm, tigrul dispare fara urma, iar Pi isi spune povestea celor ce-l asculta.
Ferma Animalelor a inspirat o celebra animatie difuzata in anul 1954, reluata in 1999 de un film in care vocile personajelor au fost dublate, printre altii, de Patrick Stewart, Julia Louis-Dreyfus si Peter Ustinov.
Cind animalele de la ferma isi alunga stapinul betiv, toate sint cuprinse de un zel colectiv. Fiecare munceste peste program, productivitatea creste si, pentru moment, toate gurile sint satule. Regulile de aur ale colectivitatii vor fi inscrise cu litere uriase pe un hambar: toate animalele sint egale, nici un animal nu va bea alcool, nu va purta haine, nu va dormi in pat, nu-si va ucide semenii. Dar nu va trece mult pina cind porcii vor prelua conducerea fermei si se vor bucura de toate privilegiile puterii. Punctul culminant al utopiei Ferma Animalelor poate fi inteles fie si numai din ultima regula care mai ramine inscrisa pe hambar: „Toate animalele sint egale, numai ca unele animale sint mai egale decit altele”.
Actiunea se petrece in anul 1939, în Germania nazista. Langa mormantul fratelui ei, viata lui Liesel se schimba atunci cand ea ridica un singur obiect, ascuns partial in zapada. Este Manualul Groparului, lasat acolo din greseala, si este prima ei carte furata. Astfel incepe o poveste despre dragostea de carti si de cuvinte, pe masura ce Liesel invata sa citeasca cu ajutorul tatalui ei adoptiv, care canta la acordeon. In curand, va fura carti de la incendierile de carti organizate de nazisti, din biblioteca sotiei primarului, si de oriunde le mai putea gasi. Hotul de carti este o poveste despre puterea cuvintelor de a crea lumi. Cu o scriitura superb maiestrita si arzand cu intensitate, premiatul autor Marcus Zusak ne-a daruit una dintre cele mai durabile povesti ale timpurilor noastre.
Copyright © 2021 Scoala Gimnaziala NR. 27 "ANATOL GHERMANSCHI" Brasov